Intervju: Antonija Tomašić

Objavljeno 02.12.2015. od Kutak peciva

Antonija je još jedna od naših najistaknutijih korisnica pa smo je zamolili da nam odgovori na nekoliko pitanja, u želji da je bolje upoznamo i saznamo koja je tajna njenih majstorija s dizanim tijestom.

KP: Koliko dugo se bavite kuhanjem? Koliko dugo kuhate doma, za vlastite potrebe?

Antonija: Kuham zadnjih 18 godina od kad sam se udala. Zadnje 3 godine otkad ne radim (zbog nastanka invaliditeta, teške bolesti) imam više vremena pa više i kuham i isprobavam nove stvari.

KP: Što najviše volite kuhati? Što najviše volite jesti?

Antonija: Najviše volim kuhati nešto novo, nešto što tek otkrivam. Jako volim da hrana i vizualno bude primamljiva, a i ukusna. S obzirom na moju bolest uskraćeno mi je 90% hrane pa hranu samo pravim i uživam u izgledu, a ja jedem većinom medicinsku hranu.

KP: Zašto kuhate doma? Koje su prednosti, a koji nedostaci?

Antonija: Doma kuham jer mi je jeftinije, jer udovoljavam željama ukućana, jer znam što stavljam u hranu i jer se vremenski rasporedim kad mi odgovara kuhati.

KP: Koliko često kuhate i jedete doma? Koliko često jedete vani?

Antonija: Doma kuham svakodnevno osim kad mi to zdravstveno stanje ne dopušta. Vani moja obitelj jede prosječno jednom mjesečno, ako se u to ne ubraja užina tijekom posla.

KP: Za koga sve kuhate? Tko uživa u Vašim jelima i slasticama?

Antonija: Kuham za obitelj, muža, sina, ali i goste, prijatelje, ponekad neke majstore na kući itd.

KP: Tko Vam pomaže u kuhinji?

Antonija: U kuhinji mi pomaže muž ili sin s time da zajednički rijetko što zajedno radimo u kuhinji. Ja volim raditi sama, a ako oni nešto prave također im se maknem iz kuhinje pa kad završe pospremim. Općenito nisam za neka grupna kuhanja i pravljenje kolača u društvu jer ne kažu bezveze “sto baba kilavo dijete”. Kad pripremam kolače za kirvaj ili neke svatove ako mi i pomogne sestra onda ono što ona peče peče kod svoje kuće, a ja svoje kod svoje. Mislim da je čisto gubljenje vremena kad se više žena skupi u jednu kuhinju, posebno još ako je i prostorija mala. Puno više i brže jedna osoba sama napravi, osim kad se radi profesionalno gdje ima više pećnica i prostora.

KP: Približavaju nam se blagdani. Što će biti na Vašem blagdanskom stolu? Bez čega ne može biti Vaš blagdanski stol?

Antonija: Na mom blagdanskom stolu je uobičajeni meni. Na Badnjak se posti, poha se šaran, grah salata, domaći kruh… Za Božić pečenka, francuska salata, juha, sarma, a pravim uvijek i baklavu, medenjake te razne vrste kolača uglavnom onih sitnih, suhih koji mogu dugo stajati i do Nove godine.

KP: Što biste poručili svim kuharicama i kuharima na Kutku peciva i šire?

Antonija: Svim kuharicama i kuharima na Kutku peciva i šire želim sve najbolje za blagdane, puno zdravlja prije svega, a sve ostalo će doći. Želim im puno puno fine hrane, kolača i neka uživaju u njima (kad već ja ne smijem). Ja sada uživam u hrani na slikama, u knjigama i kuharicama. Između ostalog i di-go kuharici na koju sam posebno ponosna jer sam je osvojila u nagradnoj igri Kuhajte s di-gom. Sretni blagdani di-gu i Kutku peciva!

 

Povezano

Komentari

Ludo tijesto (za slatke i slane pripravke od dizanog tijesta)
Želim primati newsletter

Za registriranje korisnika i praćenje i analizu prometa na stranici https://kutakpeciva.com koristimo kolačiće (cookieje) . Više o kolačićima Ne prihvaćam Prihvaćam