Korištenje kolačića

Korištenje kolačića na Kutku peciva

Što su kolačići?

Kao i većina drugih web stranica i Kutak peciva koristi kolačiće, male datoteke koje se preuzimaju na vaše računalo za poboljšanje korisničkog iskustva. Ovdje opisujemo koje informacije kolačići skupljaju, kako ih koristimo i zašto ponekad trebamo čuvati te kolačiće. Također ćemo vam pojasniti kako možete spriječiti spremanje kolačića iako to može bitno umanjiti ili u potpunosti onemogućiti neke funkcionalnosti na Kutku peciva.

Za više informacija o kolačićima pogledajte članak o “HTTP Cookies” na Wikipediji.

Kako koristimo kolačiće?

Kolačiće koristimo zbog raznih razloga. Na žalost u većini slučajeva ne postoje industrijski standardi za onemogućavanje kolačića bez potpunog onemogućavanja funkcionalnosti i značajki koje oni dodaju Kutku peciva. Zato preporučamo da ostavite uključene sve kolačiće ako niste sigurni da li ih trebate ili ne.

Onemogućavanje kolačića

Postavljanje kolačića možete spriječiti prilagođavanjem postavki na vašem web pregledniku (pogledajte Pomoć u pregledniku za detalje). Budite svjesni da će onemogućavanje kolačića utjecati na funkcionalnost Kutka peciva i mnogih drugih web stranica koje posjećujete. Onemogućavanje kolačića će najčešće rezultirati također i onemogućavanjem određenih funkcionalnosti i značajki na Kutku peciva. Zato preporučamo da ne onemogućavate kolačiće.

Kolačići koje postavljamo

Ako kreirate račun na Kutku peciva koristit ćemo kolačiće za upravljanje procesom prijave i općenitim administriranjem. Ovi kolačići će najčešće biti obrisani kad se odjavite. Ponekad će ipak ostati i nakon odjave da bi se zapamtile neke postavke stranice kad ste odjavljeni.

Kolačiće koristimo kad ste prijavljeni tako da znamo da ste prijavljeni. To osigurava da se ne morate prijavljivati svaki put kad posjetite novu stranicu. Ovi kolačići se tipično brišu ili čiste nakon odjave da bi se osiguralo da nekim ograničenim značajkama možete pristupiti samo dok ste prijavljeni.

Kutak peciva nudi mogućnost pretplate na newsletter ili e-poštu i kolačići se ponekad koriste za pamćenje da li ste već pretplaćeni i da li da vam se pokazuje određene obavijesti koje mogu biti valjane samo za pretplatnike ili nepretplaćene korisnike.

Povremeno nudimo korisničke upitnike i istraživanja da bismo vam pokazali zanimljiva saznanja, pomoćne informacije ili za bolje razumijevanje naših korisnika. Ti upitnici mogu koristiti kolačiće za pamćenje tko je već sudjelovao u upitniku ili za pokazivanje točnih rezultata nakon promjene stranica.

Kad šaljete podatke kroz formulare kao što su oni na kontaktnim stranicama ili za komentare, moguće je postavljanje kolačića za pamćenje korisničkih detalja za buduću korespondenciju.

Za omogućavanje dobrog iskustva korištenja Kutka peciva nudimo funkcionalnost postavljanja vaših preferenci za korištenje stranice. Za pamćenje tih preferenci koristimo kolačiće tako da se te informacije mogu uključiti kad god koristite stranice na koje se odnose.

Kolačići trećih strana

U nekim slučajevima koristimo i kolačiće trećih strana. Ovaj dio detaljnije opisuje koje kolačiće trećih strana koristimo na Kutku peciva.

Kutak peciva koristi Google Analytics, jedan od najraširenijih rješenja s punim povjerenjem na webu za pomoć pri razumijevanju korištenja web stranica i načina za unapređivanje korisničkog iskustva. Ovi kolačići mogu pratiti detalje kao što su duljina vremena na stranici i koje ste stranice posjetili tako da možemo nastaviti kreirati zanimljive sadržaje.

Za više informacija o kolačićima za Google Analytics, pogledajte službenu stranicu Google Analyticsa.

Povremeno ćemo testirati nove značajke i praviti diskretne izmjene načina korištenja stranice. Za vrijeme testiranja novih značajki ponekad ćemo koristiti kolačiće da osiguramo da dobijete konzistentno iskustvo istovremeno osiguravajući nama da razumijemo koje promjene su optimalne za korisnike.

Povremeno ćemo prodavati proizvode i zato nam je važno razumjeti statistike kupaca na stranici te će takvi podaci biti praćeni kolačićima. Ovo je važno za vas jer nam omogućuje da točnije oglašavanje i bolje cijene proizvoda.

Google Adsense servis za prikazivanje oglasa koristi DoubleClick kolačiće za prikazivanje relevantnijih oglasa i ograničenje broja puta prikazivanja nekog oglasa istom korisniku.

Za više informacije o Google Adsensu pogledajte FAQ na službenoj Google Adsense stranici.

Koristimo oglase koji nam omogućavaju daljnji razvoj stranice. Kolačići za praćenje ponašanja osiguravaju da vam se prikazuju relevantni oglasi kad je god moguće tako da se prate vaši interesi i zatim prikazuju slični oglasi koji odgovaraju vašim interesima.

U nekim slučajevima prikazivat ćemo vam prilagođeni sadržaj ovisno o tome što nam kažete o sebi direktno ili indirektno preko računa na društvenim mrežama. Ovi kolačići nam jednostavno omogućuju da vam prikazujemo sadržaj za koji vjerujemo da odgovara vašim interesima.

Za praćenje partnera koji oglašavaju Kutak peciva koristimo affiliate kolačiće koji nam pokazuju koji korisnici dolaze s nekih od partnerskih stranica da bismo im mogli dati dogovorenu kompenzaciju za oglašavanje i dovođenje korisnika na Kutak peciva.

Koristimo i dugmad/priključke društvenih mreža koji nam omogućuju povezivanje s društvenim mrežama na razne načine. Da bi to funkcioniralo, društvene mreže, uključujući Facebook, postavljaju kolačiće na Kutku peciva koji unapređuju vaše profile na tim stranicama i obogaćuju podatke koje oni čuvaju za razne namjene koje su navedene u njihovim pravilima o zaštitu privatnosti.

Više informacija

Nadamo se da smo vam pojasnili korištenje kolačića na Kutku peciva i da ćete ih, osim ako ste u potpunosti sigurni da ne želite da se oni koriste, ostaviti uključene da biste omogućili naprednu funkcionalnost na stranici. Ako još imate pitanja kontaktirajte nas na e-poštu kvasacdigo@gmail.com.