Osnovno tijesto za pizzu

Objavljeno 25.08.2015. od Kutak peciva

ZA PRAVU DOMAĆU PIZZU PRAVO DOMAĆE TIJESTO

Namirnice

Ovi sastojci dovoljni su za 3 podloge za pizzu. 350g brašna, 100g kiselog tijesta (kutakpeciva.com/mije%C5%A1e...), 1/2 vrećice di-go suhog kvasca, 2,5dl vode, 1 žličica soli, 4 do 5 žlica maslinovog ulja. Tijesto se može pripremiti i bez kiselog tijesta, u tom slučaju ga umijesite s 400g brašna i 1 vrećicom suhog di-go kvasca. Nekoliko dana prije no što ćete peći pizzu, pripremite kiselo tijesto prema uputi na ovom linku (kutakpeciva.com/mije%C5%A1e...). Vrijeme pripreme pizze s kiselim tijestom duže traje, tijesto se sporije diže, ali je aromatično i puno je ukusnije.

Kugla od tijesta

Za preporučenu količinu tijesta (550g) na 350g brašna računajte 100g kiselog tijesta. U ukiseljeno tijesto dodajte 0,8dl vode pa ga miješajte 20 minuta, postupno dodajući 150g brašna pomiješanog sa suhim kvascem i 2 žlice maslinovog ulja. Tijesto oblikujte u loptu, zatvorite ga u dovoljno veliku plastičnu posudu s poklopcem i ostavite da počiva 5 do 6 sati. Odmorenom tijestu primiješajte preostalu vodu, 200g brašna, 3 žlice ulja i sol. Tijesto mijesite desetak minuta pa ga ponovno ostavite da se diže još 4 sata. Ponovno ga premijesite, oblikujte u 4 manje kugle i ostavite da počiva još 20 minuta.

Razvlačenje i pečenje

Tijesto za pizzu razvucite prstima 1cm do 5mm debelo. Ostavite ga da malo počiva dok pripremite sve sastojke, zatim ga nadjenite nadjevom i pecite u jako ugrijanoj pećnici na 230 stupnjeva ili više. Najbolje je da tijesto položite na papir, ne na lim, i stavite izravno na rešetke i to na drugu vodilicu računajući od dna pećnice. Ako možete, koristite ventilacijsku funkciju. Pizza će biti pečena za 15 do 20 minuta, ovisno o nadjevu, a osnovno je pravilo da je treba peći što kraće na što višoj temperaturi, što je najbliže uvjetima u krušnoj peći.

 

0
5

Povezano

Komentari

Ludo tijesto (za slatke i slane pripravke od dizanog tijesta)
Želim primati newsletter

Za registriranje korisnika i praćenje i analizu prometa na stranici https://kutakpeciva.com koristimo kolačiće (cookieje) . Više o kolačićima Ne prihvaćam Prihvaćam