10 koraka do savršenog kruha!

Objavljeno 14.04.2015. od Kutak peciva

KAKO RUČNO NAPRAVITI SAVRŠEN KRUH

Savjeti profesionalaca za savršenu izradu kruha vlastitim rukama.

Miješenje

Miješenje tijesta jedan je od najvažnijih koraka u procesu izrade kruha jer osigurava da se sastojci izmiješaju ravnomjerno. To potiče formiranje glutenske strukture koja daje elastičnost tijestu i zadržava zrak. Ovo je faza koja određuje teksturu kruha.

Podjela

Ova faza se sastoji od vaganja i dijeljenja tijesta u jednake komade.

Prva fermentacija

Prva fermentacija tijesta odvija se između kraja miješenja i početka podjele. Nakon što je miješenje tijesta gotovo, tijesto mora odmoriti u posudi pokrivenoj s vlažnom krpom da se digne i postane elastičnije. Fermentacija također poboljšava okus gotovog proizvoda.

Oblikovanje u kugle

Faza koja uključuje oblikovanje tijesta u kugle. Omogućuje promjenu strukture tijesta otpuštajući dio ugljičnog dioksida stvorenog prilikom fermentacije kvasca. Također čini tijesto otpornijim.

Odmor

Faza u kojoj se tijesto ostavlja da odstoji kako bi se obnovila glutenska struktura koja daje tijestu elastičnost radi kasnijeg lakšeg oblikovanja.

Oblikovanje

Uključuje oblikovanje tijesta na pobrašnjenoj radnoj površini formirajući ga u željeni oblik kruha. Savjet: čvrsto spojite krajeve tijesta kako ne bi došlo do cijepanja i razdvajanja tijesta prilikom pečenja.

Druga fermentacija

Ovo je druga i završna fermentacija. Kvasac ispušta ugljični dioksid, stvarajući glutensku mrežu i uzrokujući rast tijesta. Nekoliko čimbenika može utjecati na drugu fermentaciju: temperatura, količina kvasca, vrijeme i vrstu miješenja (ručno ili strojno) i trajanje prve fermentacije.Savjet: Produljenje razdoblja druge fermentacije pomaže formiranju tijesta, ali se ne smije čekati predugo jer bi se tijesto moglo spustiti. Kao opće pravilo , druga fermentacija bi trebala trajati sve dok se tijesto ne udvostruči u volumenu.

Narezivanje

Prije samog pečenja dobro je zarezati tijesto koristeći nož ili žilet. To omogućuje ugljičnom dioksidu lakši izlaz iz tijesta tijekom pečenja i pomaže oblikovanju kruha. Stručni pekari koriste ovu fazu kako bi staviti svoj osobni pečat na kruh.

Pečenje

Proces pečenja sadrži tri faze:Na početku, kvasac je još uvijek živ i tijesto nastavlja s rastom tj. dizanjem. Kvasac umire na 55 ° C.Zatim se odvija nekoliko kemijskih reakcija formirajući unutrašnjost kruhaNa kraju, rastom temperature kruh dobiva sve tvrđu koru i poprima atraktivnu zlatnu boju.Savjet:U pećnicu stavite posudu s vodom kako bi isparavala tijekom pečenja i stvarala vlagu u pećnici koja za posljedicu ima kruh koji neće biti isušen, kora će biti tanja i ljepše boje.

Hlađenje

Kada se kruh tek izvadi iz pećnice još je jako vruć i osjetljiv. Mora se pričekati da se temperatura kruha izjednači s temperaturom prostorije i tek onda se može narezati i konzumirati.Savjet: Ostavite kruh da se hladi na rešetki. Tako će voda iz njega lakše ispariti ostavljajući koricu ukusnom i hrskavom!

 

1
0

Povezano

Komentari

Ludo tijesto (za slatke i slane pripravke od dizanog tijesta)
Želim primati newsletter

Za registriranje korisnika i praćenje i analizu prometa na stranici https://kutakpeciva.com koristimo kolačiće (cookieje) . Više o kolačićima Ne prihvaćam Prihvaćam